Projekt „Aktywni Pogórzanie” – FIO Małopolska Lokalnie 2015 | Stowarzyszenie Miłośników Wsi Ropa

Projekt „Aktywni Pogórzanie” – FIO Małopolska Lokalnie 2015

Zaproszenie na podsumowanie projektu

Zapraszamy uczestników projektu realizowanego przez Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Ropie w dniu 4 października 2015 na uroczyste podsumowanie projektu „Aktywni Pogórzanie”, które odbędzie się  podczas Jarmarku na Św. Michała w Ropie

zaproszenie FIO małe

Warsztaty bibułkarskie

Bibułowe zdobienia mają wśród Pogórzan długą tradycję. Dawniej ozdoby te wykorzystywano do ozdabiania domostw czy też dekoracji rekwizytów obrzędowych jak palmy wielkanocne i wieńce dożynkowe. Zajęcia z bibułkarstwa prowadzi Pani Lucyna Domek. Dotychczas wykonane prace bibułkowe z racji Święta Matki Bożej Zielnej w dniu 15 sierpnia zostały wykorzystane do dekoracji wieńca dożynkowego, który wykonywały panie z KGiGW z Ropy.

Warsztaty z robótek ręcznych

Warsztaty te prowadzone są przez Panią Irenę Lianę – przewodniczącą Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Ropie. Dotychczas uczestnicy projektu poznawali technikę wstążeczkową oraz haft richelieu.

Warsztaty decoupage

W ramach projektu rozpoczęła się realizacja warsztatów plastycznych z decoupage inaczej zwanych techniką serwetkową. Zajęcia prowadzi Pani Barbara Sarnecka. Tematyka zajęć dotyczy – -Wprowadzenie do zajęć plastycznych i metody decoupage, informacje o technice, dobór narzędzi, materiałów, tworzenie bazy.
– Zdobienie przedmiotów szklanych metodą decoupage
– Zdobienie przedmiotów drewnianych metodą decoupage
– Zdobienie świec metodą decoupage
– Postarzające techniki wykończeniowe, nakładanie lakieru.

Zajęcia prowadzone są w budynku tzw „Hyblówki”. Uczęszczają na nie zarówno młode osoby jak i seniorzy.

Warsztaty integracyjne i twórczego myślenia

Warsztaty integracyjne i twórczego myślenia były prowadzone w formie zabaw i gier integrujących oraz pobudzających twórcze myślenie. zajęcia prowadziła Pani Edyta Matusik – Kwoka.

Zapraszamy chętnych mieszkańców Gminy Ropa do udziału w projekcie „Aktywni Pogórzanie”.

Projekt realizowany jest przez Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Ropie oraz organizację wspierającą Stowarzyszenie Miłośników Wsi Ropa ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

Plakat Aktywni Pogórzanie