Twórcza Integracja – działania na rzecz aktywizacji i integracji społecznej – 2015 | Stowarzyszenie Miłośników Wsi Ropa

Zapraszamy do strony Uniwersytetu III Wieku we Wsi Ropa  i zapoznania się ze szczegółami realizacji tego projektu. Informacje po kliknięciu w link poniżej.

Uniwersytet III Wieku we wsi Ropa

Afisz rekrutacja

Projekt „Twórcza integracja – działania na rzecz aktywizacji i integracji społecznej” .

Dzięki temu projektowi wzmocniony zostanie potencjał Uniwersytetu III Wieku we wsi Ropa poprzez realizację wielu ciekawych zajęć i warsztatów. Projekt ten uzyskał dofinansowanie w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014 – 2020 ze środków Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.

W projekcie bierze udział 60 seniorów powyżej 60 roku życia i 20 osób młodych w wieku 10- 25 lat z gminy Ropa, Grybów i Gorlice.

Celem projektu oprócz działań edukacyjnych jest przede wszystkim integracja międzypokoleniowa, poprzez wspólne zajęcia, w których uczestniczą zarówno młodzi jak i seniorzy.
W ramach projektu realizowane będą min. wyjazdy integracyjne, warsztaty kulinarne, warsztaty tradycyjnej plastyki, wieczorek z tradycyjną piosenką, wyjazd do teatru w Tarnowie, kurs Nordic Walking z wycieczką do Ciężkowic, zajęcia sportowe dla seniorów z wyjazdami na basen.

PROJEKT  WSPÓŁFINANSOWANY  JEST ZE ŚRODKÓW MINISTERSTWA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ.
CAŁKOWITA  WARTOŚĆ PROJEKTU  TO :  57 580,00 zł,
w tym:
– DOTACJA – 51 780,00 ZŁ,
– ŚRODKI WŁASNE STOWARZYSZENIA – 2 200 ,00 ZŁ,
– ŚWIADCZENIA WOLONTARIUSZY – 3 600,00 ZŁ.