Witamy wszystkich ponownie. | Stowarzyszenie Miłośników Wsi Ropa

Witamy wszystkich ponownie.

W imieniu  Zarządu Stowarzyszenia witam wszystkich na naszej stronce Stowarzyszenia Miłośników  Wsi

Ropa ,po długiej przerwie  technicznej .

Krótka informacja  o tym ,co robiliśmy w tym roku.

08 lutego br. odbył się wykład P. Tadeusza Szczepaniaka z Polskiej Akcji Humanitarnej w Krakowie pt.” Bo najważniejszy jest człowiek”. Wykład dotyczył prezentacji z prowadzonych działań PAH  prowadzonych w Syrii, Sudanie,Somalii, Iraku i na Ukrainie. Wykład był ciekawy i uzmysłowił nam ,że nawet  jedna złotówka naszego wsparcia finansowego może potrzebującym   dużo  pomóc.

W dniu 27 lutego 2018 r. jako słuchacze UTW , w liczbie  19 osób wzięliśmy udział w V Ogólnopolskiej Zimowej Senioriadzie w Rabce -Zdroju. Był to nasz pierwszy wyjazd i  udział w  dyscyplinach sportowych , takich , jak ;

slalom gigant , bieg  na nartach , rzut śnieżkami do celu, nordic walking, zjazdy na dętkach,kręgle curlingowe na lodzie.W tej zimowej senioriadzie udział wzięło ok. 900 uczestników , w tym 470 startujących  z 35 UTW z Polski i z zagranicy.Nasza grupa ogólnie zajęła 21 miejsce zespołowo.Jedna kol. zdobyła 2 miejsce w biegu narciarskim, Dzięki wsparciu Gminy- Pana Wójta Jana Morańdy  ten wyjazd był możliwy i zakończył się sukcesem dla nas i godnie zaprezentowaliśmy naszą Gminę na Podhalu.

Na stronie UTW Rabka  można obejrzeć i przeczytać o powyższej Zimowej Senioriadzie.

M.Z.